Manóka dióhéjban – hogyan készül



Sajnos így, a karácsonyi megrendelések, vásárra készülések közepette nem tudtam időt szakítani egy részletes leírás összeállításara, de próbáltam ezt pótólni képekkel. 
Minden egyes lépésről készítettem egy-egy fotót, és ahol nem találtam elégnek csupán a látványt, igyekeztem kiegészíteni rövid magyarázatokkal.

Az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
  • gyapjúfilc
  • gyapjú
  • dióhéj
  • cérna
  • textil vagy faragasztó
  • olló
  • varrótű
  • nemezelőtű (nem feltétlenül szükséges)


Akkor lássunk is hozzá! 


1. Lépés – hogyan készítsétek el a manóka fejét és testét?




Hogy elérd az alábbi képen látható formáját a manókádnak, hajtsd vissza a nyakához a gyapjúcsík szabadon maradt két végét, ezt vagy kösd a nyakához cérnával, vagy pedig tekerj a testre még egy vékony réteg gyapjút, és ha van nemezelőtűd, formára is igazíthatod (ha nincs, igazítsd meg kézzel).


2.Lépés – a sapka szabása, varrása

Először, ahogy az alábbi képen is látjátok, a sapka méretét kell eltalálnunk :) Ehhez nem kell méricskélni, számolni vagy szabásmintát készíteni, egyszrűen csak tekerjétek körbe a manóka fejét filccel, és ott vágjátok be egy picit, ahol összeér a filc. 



Majd türjétek kettőbe a filcet úgy, hogy az előzőleg picit bevágott rész egymásra kerüljön, és vágjátok tovább háromszög alakúra, ahogy látjátok a képen.





3. Lépés – a sapka felvarrása és a manóka beragasztása a dióhéjba



A dióhéj belsejét kenjétek be ragasztóval, és jó erősen nyomkodjátok bele a manókát, ha van nemezelőtűtök, azzzal is megigazíthatjátok.





4. Lépés ˜– a takaró kiszabása és felvarrása






A takaró felvarrásánál arra ügyeljetek, hogy a nyaki résznél pontosan varrjátok fel, így jobban kiadja a formáját, és szebb lesz a manókátok. Akit nem zavar a ragasztó használata, az fel is ragaszthatja a takarót körbe, a dióhéj szélére.


Ha van bármilyen kérdésetek a készítési folyamattal kapcsolatban, szívesen válaszolok ha tudok! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések